Oefentherapie myofeedback

De myofeedback wordt gebruikt om te kunnen controleren en zich daarmee beter bewust te worden van de activiteiten van de bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut geeft u opdrachten om te oefenen en u kunt zelf op het scherm zien wat of u doet. De uitvoering is hetzelfde als bij het onderzoek. Ook tijdens de behandeling ligt u op uw rug of op u zij. Er wordt gewerkt met een vaginale of anale probe. Bij vrouwen wordt in geval van klachten op het gebied van plassen en soms bij seksuele problematiek meestal gebruik gemaakt van een vaginale probe. Gaat het om klachten van de ontlasting, dan zal er gebruik gemaakt worden van een anale probe. Tijdens de menstruatie wordt niet inwendig gewerkt.

 

Voor veel mensen werkt het erg stimulerend de activiteit van hun eigen bekkenbodemspieren via een scherm te kunnen volgen. Op deze manier krijgt u een goed inzicht in wat u doet. De bedoeling van het oefenen met behulp van de myofeedback is dat u het gevoel, dat hoort bij zowel aanspannen als ontspannen, goed leert kennen en op den duur uw bekkenbodemspieren kunt gebruiken zonder de controle van de myofeedback.

 

Wanneer mensen zich goed bewust zijn hoe ze hun bekkenbodem kunnen aanspannen en ontspannen wordt er getraind op datgene wat juist de klacht (mede)veroorzaakt. Voor sommige mensen is dat het training van kracht. Het kan ook zijn dat de bekkenbodem juist te gespannen is en daardoor klachten geeft. In deze gevallen wordt er juist getraind op het goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem.

 

Er zijn ook mensen bij wie de kracht en de spanning vrij goed is maar die deze niet op het juiste moment en/of met de juiste intensiteit kunnen gebruiken. Dat noemen we een coördinatieprobleem en ook daar moet dan op geoefend worden. Het oefenen van de bovengenoemde problemen, kracht, spanning en coördinatie, kan met behulp van de myofeedback geoefend worden. Uiteindelijk moeten ook de oefeningen zonder de hulp van de myofeedback in het dagelijks leven kunnen worden toegepast.