Oefentherapie bekkenbodem

Bekkenbodem oefeningen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Deze worden afgestemd op uw specifieke klachten en de uitkomst van het onderzoek. De volgende onderdelen kunnen aan bod komen:

  • bewustwordingsoefeningen van het bekken en de bekkenbodem
  • leren aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem- en andere spieren rond het bekken zodat deze in harmonie met elkaar kunnen samenwerken, eventueel met behulp van myofeedback, elektrostimulatie of rectale oefenballon
  • het inpassen van deze vaardigheden in uw dagelijkse leven

Het goed voelen van het bekken en de bekkenbodem is voor veel mensen moeilijk. De bekkenbodem is een spier die zich geheel in ons lichaam bevindt en waar we niet zomaar naar kunnen kijken. Om dit deel van ons lichaam te kunnen oefenen moeten we ons eerst bewust zijn van wat we kunnen met ons bekken en onze bekkenbodem. Men kan immers niet oefenen wat men niet voelt. Regelmatig komt het ook voor dat men persen verwart met aanspannen van de bekkenbodem of dat men in plaats van de bekkenbodem de spieren rondom het bekken aanspant. 

 

Voor het verbeteren van de bewustwording kunnen veel verschillende oefenvormen worden toegepast. Hiertoe horen ontspannings-, ademhalings- en rustige bewegingsoefeningen. Regelmatig legt de bekkenfysiotherapeut een hand op uw buik of uw bekken om het lichaamsgevoel te verbeteren.

 

Tijdens bekkenbodem oefeningen is het de bedoeling van de oefeningen dat u zich bewust bent van het aan- en ontspannen van uw spieren. Tijdens de oefeningen leert u de bekkenbodem optimaal te laten functioneren zodat u voelt wanneer u krachtig kunt aanspannen en volledig kunt ontspannen. Indien de bekkenbodem te zwak is krijgt u daarna oefeningen om deze te versterken.

 

Hierna leert u, wanneer en met hoeveel kracht, de bekkenbodem actief te ondersteunen tijdens activiteiten waarbij de druk in de buik toeneemt zoals hoesten, springen en tillen. Ook het aanleren van de juiste perstechniek bij de ontlasting is van belang. Dit bewustwordingsproces kan ondersteund worden met myofeedback.